اما از نظر اقتصادی گردش مالی حج امسال برای ایرانیها چقدر خواهد بود و ایرانیها چقدر در راه سفر به خانه خدا هزینه میکنند. برای بررسی این موضوع باید دو نکته را مورد توجه قرار داد؛ اول هزینه خود سفر است و دوم هزینهای که هر حاجی ایرانی در جریان سفر هزینه خواهد کرد.
هزینه سفر حج چقدر است؟
برای حضور در مناسک حج هر حاجی ایرانی بین ۹ میلیون و ۶۷۰ تا ۱۳ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان نسبت به درجه کاروان از نظر محل اقامت و… باید هزینه پرداخت کنند. محمد آزاد معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان حج و زیارت دو ماه پیش در این باره گفته بود: «مبالغ اعلام شده، هزینه تمام شده سفر است، اما با این حال با مساعدت بانک ملی مبلغ یک میلیون و دویست هزار تومان نیز صرفا برای ودیعه گذاران در سالهای قبل، در هنگام واریز نهایی از مجموع هزینه سفر کسر میشود. به این ترتیب و با احتساب کسر مبلغ یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان مساعدت بانک ملی (در واقع سود ودیعهای است که متقاضیان سفر حج پیش از این پرداخت کرده اند)، هزینه بالاترین درجه کاروان حدود ۱۳ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان و پائینترین درجه مبلغ ۹ میلیون و ۶۷۰ هزار تومان است.».
اما میزان کل هزینههایی که حجاج پرداخت میکنند، چقدر است؟ برای محاسبه این عدد بهترین روش این است که میانگین بالاترین هزینه و پایینترین هزینه را محاسبه کنیم (۱۱ میلیون ۷۱۰ هزار تومان) و بعد آن را در عدد تعداد حجاج ایرانی ضرب کنیم که در این صورت به عدد بیش از هزار میلیارد تومان (۱۰۰۱۲۰۵۰۰۰۰۰۰ تومان) میرسیم که بخشی از آن به مقامات عربستانی پرداخت میشود (برای برگزاری مراسم و هزینه هتل و…) و بخشی از آن نیز به سازمان حج و زیارت ایران پرداخت میشود برای اعزام حجاج، هزینههای برگزاری، پروازها و.
هزینههای طول سفر چقدر است؟
اگر در نظر بگیریم که در جریان سفر حج هر یک از حاجیهای ایرانی به صورت میانگین تنها ۱۰۰۰ دلار (با دلار ۳۸۰۰ تومان) برای سوغات و… در کشور عربستان هزینه کند و این عدد را در تعداد حاجیهای ایرانی که ۸۵ هزار و ۵۰۰ نفر هستند ضرب کنیم به عدد ۸۵ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار یا ۳۲۴ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان خواهیم رسید.
مجموع هزینهها چقدر خواهد بود؟
مجموع هزینههای حجاج ایرانی امسال در سفر حج با جمع کردن هزینههای سفر حجاج و هزینههای طول سفر حجاج به دست خواهد آمد که حدود هزار و ۳۲۶ میلیارد و ۱۰۵ میلیون تومان خواهد بود.