مشاور معاونت اجتماعی وزارت بهداشت با تشریح «سواد سلامت» گفت: توانایی دسترسی به اطلاعات بهداشتی، درک و توانایی عمل کردن به آن اطلاعات بهداشتی بهمعنای سواد سلامت است، البته دانستن یک مسئله است و رفتار مبتنی بر آن دانسته، یک مسئله دیگر است.
نودیها: نسترن کشاورز محمدی در تعریف سواد سلامت اظهار داشت: امروزه سلامت را ماحصل تعامل ۶ دسته از عوامل در نظر میگیرند؛ عوامل ژنتیکی و زیستی، عوامل روانشناختی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی و عوامل زیستمحیطی.
وی با تصریح بر اینکه سواد سلامت یکی از عوامل بسیار مهم در سلامت افراد است، بیان داشت: البته این بدان معنا نیست که هر کسی سواد سلامت بالایی داشت، حتماً سلامت بالایی نیز خواهد داشت زیرا تبدیل سواد سلامت به محصول سلامت مستلزم یکسری عوامل است که خارج از اختیار فرد است.
دانشیار ارتقای سلامت و مشاور اداره کل معاونت اجتماعی وزارت بهداشت در ادامه یک برنامه رادیویی با موضوع (سواد سلامت در جامعه) ادامه داد: سازمان جهانی بهداشت سواد سلامت را تعریف کرده است. توانایی دسترسی به اطلاعات بهداشتی، درک و بالاخره توانایی عمل کردن به آن اطلاعات بهداشتی، سواد سلامت عنوان میشود.
وی تأکید کرد: بنابراین لازم است در ابتدا منبع اطلاعاتی در حوزه سلامت داشته باشیم و افراد بتوانند دسترسی پیدا کنند، پس از آن افراد بتوانند آن را بفهمند یعنی بهزبان خودشان باشد، وقتی اطلاعات را پیدا کردند، بتوانند این اطلاعات را در زندگی روزمرهشان به عمل تبدیل کنند.
کشاورز محمدی با بیان مجدد این مسئله که سواد سلامت بهتنهایی برای داشتن سلامت کافی نیست، با ذکر مثالی ادامه داد: همه دیدیم پزشکانی را که سیگار میکشند در حالی که هیچ کس بهاندازه پزشکان نمیداند سیگار ضرر دارد، بنابراین دانستن یک مسئله است و رفتار مبتنی بر آن دانسته، یک مسئله دیگر است.
تسنیم