نودیها:عذرخواهی سلفیبگیرها آب رفته را برنمیگرداند!
خشم دولت از صاحبان «سلفی حقارت»
خبرگزاری دولتی ایرنا، روز گذشته در گزارشی با عنوان «عکسهای سلفی نمایندگان؛ تیرهایی که از چله رها شد» به ماجرای تقلّای چند نماینده اصلاحطلب مجلس برای گرفتن عکس سلفی با فدریکا موگرینی پرداخت.
ایرنا در بخش پایانی این گزارش ضمن اشاره به عذرخواهی چند چهره اصلاحطلب از این رفتار عجیب نوشت:
«هر چند امروز صبح یکی از نمایندگان از رفتار روز گذشته خود در صحن مجلس شورای اسلامی عذرخواهی کرده است و احتمالا در یکی دو روز آینده دیگرانی از نمایندگان سلفی بگیرهم در این خصوص اظهار نظر خواهند کرد. با این حال تصاویر منتشر شده تیرهایی است که از چله رها شده و در معرض دید افکار عمومی در داخل و خارج قرار گرفته است و در این شرایط بعید به نظر می رسد عذرخواهی بتواند آب رفته را به جوی برگرداند.»
*قبل از این گزارش نیز، حسامالدین آشنا، مشاور رئیسجمهور روحانی در یک توییت و در اشاره به قضیه سلفی حقارت نوشت: مشکل سیاسی نیست، فرهنگی است.ای کاش با تک تک نمایندگان محترم حاضر در آن تصویر سلفی، مصاحبه ای عمیق گرفته شود.
این اعتراضات دولت به رفتار عجیب چند نماینده اصلاحطلب اگرچه در راستای تلاش برای منسی شدن سطح پایین هیئتهای خارجی شرکت کننده در مراسم تحلیف رئیسجمهور روحانی، آفریقایی بودن عمده شرکتکنندگان و شکست تئوری جهانی بودن دولت آقای روحانی نیز ارزیابی میشوند اما به هر حال سخن حقی هستند که معلوم نیست ستاد اصلاحات تا چه اندازه خود را موظف به پاسخگویی به آنها بداند؟!
ذکر این نکته نیز ضروری به نظر میرسد که این اعتراض دولت به رفتار اصلاحطلبان و عزم قابل کشف رئیسجمهور روحانی مبنی بر اینکه دولت دوازدهم نبایستی هزینه رفتارهای جریان خاص را بدهد، در روند «طلاق سیاسی» آقای روحانی و اصلاحطلبان نقش یک کاتالیزور را ایفا خواهد کرد.
یادآور میشود عبدالواحد موسوی لاری، وزیر کشور دولت اصلاحات به تازگی در واکنش به طرح مسئله جدایی دولت و اصلاحطلبان از یکدیگر گفته است: قاعدتا اصلاحطلبان و رئیس جمهوری با هم مرتبط هستند و از همدیگر جدا نمیشوند؛ حتی اگر انتقادی هم داشته باشند به صورت دوستانه مطرح میکنند!
***
مراسم تحلیف روحانی بیسابقه بود؛ از نظر حضور هیئتهای آفریقایی
سِرو «غذای آفریقایی» برای میهمانان تحلیف روحانی
نایب رییس اول مجلس حضور ۱۰۵ هیئت خارجی در مراسم تحلیف ریاست جمهوری را خنثی شدن تلاش ترامپ برای انزوای ایران خوانده است!
به گزارش اعتماد، «مسعود پزشکیان» با اشاره به برگزاری مراسم تحلیف ریاست جمهوری با ١٠۵ هیات خارجی اظهار داشت: ١٩رییس مجلس، ٨ رییس جمهور، ٨ معاون رییس جمهور و نخست وزیر، ٣۴ فرستاده ویژه، نزدیک ١۴ رییس گروه دوستی و ٣ رییس کمیسیون مجالس در مراسم تحلیف رییس جمهور حضور دارند.[۴]
*در اقتفای اظهارات پزشکیان، حجتالاسلام غلامرضا مصباحی مقدم، از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز طی اظهاراتی با بیان اینکه مراسم تحلیف ریاست جمهوری بسیار باشکوه و با حضور گسترده مهمانان خارجی و داخلی برگزار شد، گفته است: چنین مراسمی در ایران برای روز تحلیف از نظر کمیت و کیفیت بیسابقه بود![۵]
متأسفانه این اظهارات از جانب چهرههای سمپات دولت در حالی اظهار میشود که بر خلاف ۴ سال ژست زباندانی و جهانی بودن دولت یازدهم اما تقریباً هیچ مقام سطح بالای دولتی از قارههای اروپا و آمریکا در مراسم تحلیف آقای روحانی شرکت نداشت و عمده حضّار خارجی از قاره آفریقا بودند.
به نحوی که میشد برای عمده هیئتهای خارجی حاضر در مراسم تحلیف، از منوی غذای آفریقایی استفاده کرد!
نکته اینجاست که قاره آفریقا طی ۴ سال گذشته کمترین توجهات دولت آقای روحانی را به خود معطوف کرده است و آقایان همانطور که در گفتهها و رفتارهای آنها نیز هویدا بود؛ اروپا و آمریکا را به آفریقا و آسیا مرجح و حتی در کسوت «کدخدا» میدانستند.
جای تأسف است که بعضاً کشورهایی در مراسم تحلیف دولت جهانی شده آقای روحانی حضور داشتند که اسم آنها هم آشنا و مأنوس نبود و در مواردی حتی رئیس جمهور کشوری آفریقایی مثل «گابن» هم صرفا نماینده خود را به مراسم تحلیف فرستاده بود.
مراسم تحلیف اخیر بر خلاف گفتههای پزشکیان و مصباحیمقدم اتفاقاً یکی از نازلترین تحلیفهای برگزار شده به لحاظ سطح پایین مقامات خارجی شرکت کننده بوده است که علت اصرار عوامل برگزاری آن بر حضور گسترده مقامات آفریقایی در مراسم هنوز مشخص نیست.
گفتنیست، «جهانبخش خانجانی» از فعالان اصلاحطلب، در شماره روز دوشنبه روزنامه دولتی ایران، با اشاره به همین مسئله در گفتاری کنایهآمیز نوشت:
«وجه دیگر مراسم تحلیف اخیر نیز حضور گسترده میهمانان خارجی این مراسم بود؛ رویدادی که در ادامه سیاستهای کلان اعلام شده از سوی رهبر معظم انقلاب در مراسم تنفیذ و تأکید ایشان بر گسترش روابط خارجی قرار داشت. حرکت کشور در مسیر توسعه یافتن با بهرهگیری از تجربههای کشورهای توسعه یافته سرعت بیشتری خواهد یافت. از این منظر گرچه تعدد حضور مقاماتی از کشورهای دور و نزدیک در مراسم تحلیف قابل توجه به نظر میرسید، اما نمایانگر همه آنچه باید در سیاست خارجی پیگیری شود نبود. توسعه رابطه با کشورهای صاحب فناوریهای پیشرفته و ایدههای نوین مدیریت، ضرورتی است که باید در عین مراعات منافع ملی پیگیری شود و به دستآوردهای به دست آمده در سالهای اخیر بسنده نشود.»[۶]
***
تئوریپردازی جدید کرباسچی
برجام شکست خورد چون «وفاق ملی» نداریم!
غلامحسین کرباسچی، دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی، اخیراً در بخشی از مصاحبه خود با روزنامه اعتماد گفته است:
« به نظر من دولت اولویت خود را بر مسائل خارجی و کنترل تورم گذاشته بود. خود دولت مساله وفاق ملی را جدی نگرفت و بسیاری از موانعی هم که بر سر راهش ایجاد شد معلول عدم توجه جدی به ایجاد محیط تفاهمی بود. اگر که این محیط تفاهم ایجاد می شد بسیاری از موضوعات همچون مسائل اقتصادی، مشکلات برای انعقاد قراردادهای بین المللی، تحریم ها و برجام و مسائل داخلی حل می شد. اما عمده این مشکلات و موانع موجود بر سر راه دولت نشان می داد که روی این مساله آنچنان تمرکز گذاشته نشده است.»[۷]
*جدای از اینکه به لحاظ عقلانی و با توجه به تجربیات گذشته، بیدستاوردی و شکست قراردادی بینالمللی مثل برجام ربط چندانی به مسئله «وفاق ملی» ندارد؛ بایستی اشاره کرد که چهرههای اصلاحطلب که همواره خود را مبدع تئوریهایی مثل «وحدت ملی»، «گفتوگوی ملی» و یا «وفاق ملی» نشان میدهند، هیچگاه بصورت کامل این عبارتها را ترجمه و معنی نکردهاند.
تحلیلگران معتقدند این استنکاف از تعبیر به این دلیل است که هر سه عبارت فوق که در مقاطع مختلف از سوی چهرههای جریان سیاسی خاص مورد تأکید قرار گرفتهاند، مشترکالمعنی هستند و چند هدف خاص هم بیشتر ندارند…
اهداف خاصی که از جمله آنها میتوان به رفع حصر از فتنهگران، حرکت دادن کشور به سمت دوری از کانونهای حساسیت آمریکا[۸] و البته پیگیری آرمان همیشگی جریان خاص برای اصلاح بندهایی از قانون اساسی از جمله حیطه اختیارات ولی فقیه اشاره کرد!
لازم به توضیح است که بر خلاف ادعای مرحوم هاشمی مبنی بر نیاز کشور به وحدت ملی و بر خلاف اظهارات کرباسچی مبنی بر نبود وفاق ملی؛ اتفاقا نظام جمهوری اسلامی ایران و سپهر سیاسی و اجتماعی آن تبلوری از وحدت و وفاق است به هیچ وجه دچار حالات آنارشیک، تفرقه ملی (شبیه آنچه در اسپانیا وجود دارد) و یا حرکت به سمت اضمحلال نیست.
مقولهای که دشمنان نظام جمهوری اسلامی ایران نیز بارها بدان اذعان و اعتراف کردهاند اما به نظر میرسد مادام که آرمانهای جریان خاص همچون فک حصر فتنهگران تحقق نیابد، باید که از ضرورت وفاق ملی به روایت اصلاحطلبان، صحبتهای مختلفی را بشنویم.
مشرق