نودیها : هرقدر غذا رقیقتر باشد، به رقت خون کمک میکند و عکس آن، غذاهای خشک و سفت، خون را غلیظ میکند؛ در این مطلب به تدابیر ویژه تغذیهای طب سنتی برای درمان “غلظت خون” اشاره شده است.
دکتر محمد عزیزخانی متخصص طب ایرانی در برنامه “انارستان” درباره راههای درمان غلظت خون اظهار کرد: ورزش کردن، دیر نخوابیدن، ایستاده غذا نخوردن، نوشیدن آب ولرم، کنترل اعراض نفسانی (عصبانیت، استرس، افسردگی) و… موجب کاهش غلظت خون میشود.
وی ادامه داد: انواع خورشتهای کنگر، به، آلواسفناج، خورشت لوبیاسبز، فسنجان، خلال و قیمه، همگی رقیقکننده خون هستند یا بهعبارتی معدل اخلاط یا تعدیلکننده هر چهار خلط در بدن محسوب میشوند؛ مصرف برنج با شوید، گشنیز یا سماق هم بسیار مفید است؛ نکته جالب اینجاست که تمام این خوراکیها لاغرکننده، چربیسوز هستند و تعادل وزن را بههمراه دارند.
عزیزخانی تصریح کرد: در طب سنتی بسیاری از غذاها و میوهها “غذای دوایی” هستند مانند عناب که یکی از بهترین رقیقکنندههای خون است؛ خاکشیر، سکنجبین، سرکهشیره، گلگاوزبان، چای به و میوههای قرمزرنگ (مثل گیلاس، آلبالو، ذغالاخته، انار، شاتوت)، زرشک سیاه، کاسنی، شاهتره و خوراکیهای ترشمزه (سرکه، آبلیمو، نارنج) اگر بههمراه غذا مصرف شوند، در درمان غلظت خون بسیار مفیدند.
این متخصص طب سنتی متذکر شد: خونگیری از طریق فصد و زالو در درمان غلظت خون بسیار مؤثر است که حتماً باید زیر نظر پزشک و با در نظر گرفتن میزان قوت بدن فرد انجام پذیرد.
راههای تشخیص غلظت خون چیست؟
وی خاطرنشان کرد: نخستین راه تشخیص غلظت خون در طب نوین، آزمایش خون است؛ اگر هموگلوبین خون از حد طبیعی بالاتر باشد، فرد دچار غلظت خون میشود اما طبیب متخصص طب سنتی از طریق نبض، تیرگی چهره، کبودی لب و رؤیت خون از طریق حجامت به غلظت خون پی میبرد.
عزیزخانی در پاسخ به این سؤال که آیا کسی که کمخونی دارد، دچار غلظت خون میشود، گفت: عناصر تشکیلدهنده خون که دهها عنصر کلی مانند خلط صفرا، سودا، دم و بلغم همچنین املاح خون و گلبولها و ویتامینها را تشکیل میدهد، اگر چگالیاش زیاد شود، حرکتش سخت میشود و در صورت کمخونی هم اگر خون در بدن بهکندی حرکت کند، اختلالاتی را بهوجود خواهد آورد.
آبگوشت “اَبرغذا”
عزیزخانی گفت: آبگوشت مولد خون صالح است که در طب سنتی، دهها حسن برای آن ذکر شده و برای رفع غلظت خون بسیار مفید است؛ آبگوشت مرغ نیز بسیار توصیه میشود که بهجای نخود، لپه دارد و اگر با غوره تازه مصرف شود، عمل رقیق کردن خون را بیشتر میکند.
عزیزخانی متذکر شد: در طب سنتی، ماءالجبن و ماءالشعیر طبی برای درمان بسیاری از بیماریها از جمله غلظت خون بسیار مفید هستند همچنین مصرف چای ایرانی کمرنگ بههمراه شکر یا نبات هم میتواند به درمان غلظت خون کمک کند.
در زمان حاضر فصل سوم “انارستان” روزهای زوج از شبکه افق در حال پخش است؛ این برنامه در حوزه سلامت مسائل را از منظر طب سنتی به بحث و گفتوگو مینشیند.
تسنیم