تا حالا به این فکر کرده اید اگر خدای نکرده دندان نداشته باشید صورتتان چه شکلی میشود؟ حتما افرادی را با دندانهای سیاه، کثیف، کج و کوله و زرد نیز دیده اید. درست است که دندانها در حفره ی دهان پنهان شده اند اما تاثیر مستقیمی در زیبایی صورت دارند. بدون شک یک لبخند زیبا بدون داشتن دندانهای تمیز و مرتب امکان پذیر نخواهد بود. اگر نمیخواهید این اتفاقات برای شما نیز بیفتند و نمیتوانید صورتتان را بدون دندان و مانند هلوی چروکیده تصور کنید بهتر است به عادتهای غذایی تان توجه بیشتری داشته باشید. درست است که مسواک زدن بهترین و ساده ترین و البته کمهزینه ترین روش برای حفظ سلامت دندانهاست اما باید بدانید برای داشتن دندانهای سالم صرفا مسواک زدن کافی نیست. شما باید از مصرف برخی از مواد غذایی نامناسب پرهیز کنید و حتما نخ دندان بکشید. با ما باشید تا با ۵ ماده ی غذایی آسیب رسان بیشتر آشنا شوید.
چیپس بلای جان مینای دندان
همین چیپس هایی که زیر دندان صدا میدهند و دلم مان غنج میزند برای تمام کردن بستهی آن. البته فقط چیپس نیست. انواع کیک های ساده، شکلاتی، کوکی ها و غیره نیز شریک جرم هستند. تمام این مواد غذایی حاوی قند هستند و خطر بالقوه ای برای سلامت دندانها دارند. فرقی نمیکند که این مواد غذایی از قند طبیعی مانند عسل باشند و یا قندهای تصفیه شده مانند قند سفید تهیه شده باشد. تاثیر مخرب آنها روی دندانها یکی است. به گفته ی متخصصان دندانپزشک، باکتری هایی که به طور طبیعی در دهان وجود دارند قند را به اسید تبدیل می کنند و به این ترتیب به مینای دندانها آسیب میزنند. این روند را «دمینرالیزاسیون» می گویند. این اسیدهای تولید شده توسط باکتری های پلاک های دندان، کلسیم مینای دندان را حل کرده و از بین می برند. در نتیجه باعث بروز مشکلی به نام پوسیدگی دندان میشوند.
چه باید کرد؟
آب بنوشید. به عقیده ی متخصصان آب باعث دفع بخشی از اسیدهای موجود در دهان میشود. آب کشیدن دهان بعد از خوردن این مواد غذایی باعث میشود که بقایای آن ها دفع شود و بین دندانها یا روی آن ها گیر نکنند. اگر می خواهید از تمیزی بیشتر آن ها مطمئن شوید می توانید حدود بیست الی سی دقیقه بعد از مصرف مواد غذایی دندانهایتان را مسواک بزنید. توجه داشته باشید که بزاق ما نیز نقش مهمی در سلامت دهان و دندان دارد. به خاطر اینکه باعث خنثی شدن اسیدهای دهانی دارد.
بهتر است در طول روز از ریزه خواری بپرهیزید. میزان مواد غذایی مصرفی چندان
مهم نیست بلکه تعداد دفعات مصرف آن ها تاثیر زیادی روی سلامت دندانها دارد
میوه های خشک که کنه ی دندانها میشوند
آبنبات های کاراملی، شکلات و میوه های خشک نیز جزو خوراکی های سرشار از قند هستند که در داخل دهان و به کمک باکتری های موجود در آن به اسید تبدیل میشوند. حالا چسبندگی این مواد غذایی را به میزان قند آن اضافه کنید. خطر این است که دندان به مدت طولانی در مجاورت بقایای این مواد غذایی قرار می گیرد که به اسید تبدیل شده اند. نتیجه این میشود که مینای دندان آسیب می بیند و به مرور دندانها از درون می پوسند.
چه باید کرد؟
روزانه دو مرتبه(صبح و شب) دندانهایتان را با دقت و حوصله مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. در طول روز بعد از هر بار که غذا یا هله هوله میل میکنید دهان تان را با آب خالی شستشو دهید. این کار باعث دفع اسیدهای سنتز شده توسط باکتری ها میشود. بهتر است در طول روز از ریزه خواری بپرهیزید. میزان مواد غذایی مصرفی چندان مهم نیست بلکه تعداد دفعات مصرف آن ها تاثیر زیادی روی سلامت دندانها دارد. توصیه میکنیم مواد غذایی شیرین را حین غذا خوردن میل کنید. چون در این زمان بزاق بیشتری تولید میشود که این مسئله باعث خنثی شدن عملکرد باکتری ها میشود.
پاستیل های نعنایی خیلی شیرین
اگرچه پاستیل های نعنایی برای داشتن نفس خوشبو بسیار موثر اند اما مانند آب نبات های شیرین دیگر، قند باقی مانده در دهان می تواند به مرور باعث آسیب رسانی به دندانها شود. از آنجایی که این پاستیل ها به مدت زیادی گوشه ی دهان جا خوش می کنند تا آب یا جویده شوند به همین دلیل تماس بیشتری با دندانها دارند و آن ها را آسیب پذیر می کنند. به خاطر اینکه چسبیدن تکه ای از پاستیل ها به دندانها همان و تجمع اسید زیاد در این نقطه همان.
چه باید کرد؟
بهتر است از آب نبات ها و پاستیل های بدون قند استفاده کنید. اگر چه این نوع آب نبات ها نیز حاوی قندهای جایگزین هستند اما باکتریهای دهان آن ها را به اسید تبدیل نمیکنند.
آب میوه های ترش و اسیدی
اگر حواستان نباشد مصرف نوشیدنیها مانند آب مرکبات ترش(پرتقال، لیموترش، گریپ فروت، نارنگی و غیره) به مرور باعث آسیب دندانها میشوند. نوشابه ها نیز حاوی قند زیادی هستند که در تماس با باکتری های دهان به اسید تبدیل میشود.
چه باید کرد؟
بهترین کار این است که آب میوه ها و نوشابه را با نی بنوشید تا کمترین تماس ممکن را با دندانها داشته باشند. بعد از مصرف این نوشیدنی ها حتما آب بنوشید و یا دهان تان را با آب خالی شستشو دهید. توصیه میکنیم نیم ساعت بعد از مصرف این نوشیدنی ها دندانها را مسواک بزنید. اگر بلافاصله بعد از خوردن غذا یا مصرف نوشیدنی ها مسواک بزنید مینای دندان حساس تر و آسیب پذیرتر میشود.
امان از قهوه و لک شدن دندانها
قهوه یکی از نوشیدنی های مفید است که خواص خودش را دارد. اما قهوه و همچنین چای و ادویه ها و غیره میتوانند باعث لک شدن دندانها شوند. ترکیبات این مواد غذایی بخصوص تانین موجود در چای و غیره به مرور زمان تاثیر خود را گذاشته و دندانها را لک می کنند.
چه باید کرد؟
حدود ۲۰ دقیقه بعد از نوشیدن و مصرف این نوشیدنیها دندانهایتان را مسواک بزنید. میتوانید یک لیوان آب بنوشید و یا دهان تان را با آب شستشو دهید تا بقایای آن ها از دهان دفع شود.
منبع:تبیان