برنج آبکش بهتره یا کته؟
در واقع بعد از نان، برنج قوت غالب کشورهای آسیایی از ایران گرفته تا هند، اندونزی و ژاپن را تشکیل میدهد و این همان عامل چاقی آسیاییهاست. با کمی دقت موشکافانه هم میتوانیم متوجه اندام نامتناسب و معمولاً چاق آنها در مقایسه با کشورهای دیگر شویم.
بیشتر آسیاییها در نواحی شکم و ران چاق هستند و علت آن هم عادت نداشتن به ورزش و مصرف بیرویه غذاهای نشاستهای است.
اما قوت غالب کشورهای غیر آسیایی را مواد پروتئینی کمچرب تشکیل میدهد و خطر ابتلا به انواع بیماریهای غیر واگیر در آنها کمتر است. چرا؟ چون ورزش میکنند و تغذیه مناسب و کنترل شده دارند.
اگر به محتوای بشقاب غذای آنها دقت کرده باشید، اغلب یک تکه متوسط گوشت همراه مقداری سبزیجات مثل کلم بروکلی، هویج و ذرت پخته و چند برش کوچک نان به اندازه یک کف دست در آن دیده میشود.در واقع آنها تغذیه خود را با مواد پروتئینی پر میکنند و اگر هم سیر نشوند به میوهجات و سبزیهای آبپز روی میآورند که هم فیبری و سیرکننده است و هم به دفع سموم و رفع یبوست کمک میکند.
مهمتر آن که سرشار از مواد مغذی قابل جذب بوده و کالری کمتری دارد. اما ایرانیها، اگر یک بشقاب پر هم برنج بخورند بنا به عادت، نان را هم همراه آن میکنند. این مواد نشاستهای، جز اضافهوزن و افزایش سریع قند و چربی خون، منفعت زیادی ندارند.
برنج را کته کنید نه چلو!
اغلب خانوادهها از کارشناسان و متخصصان علوم تغذیه میپرسند اگر برنج را آبکش کنند از میزان نشاسته آن کاسته میشود؟
آیا تهدیگ به دلیل آن که برشته و نشاسته آن خشک میشود، غذایی کمکالری و رژیمی به شمار میرود؟
حال باید بگوییم برخلاف تصور عامه که بر اثر شستن زیاد یا آبکش برنج، آب شیری رنگی که از آن خارج میشود همان مواد نشاستهای موجود در برنج است و با خروج آن این محصول کمکالری میشود، این موضوع واقعیت ندارد. باید بدانید ساختار دانه برنج نشاستهای است و تا وقتی دانهها به چشم میآیند حاوی نشاسته بوده و مصرف بیش از حد آن چاقکننده است.
مهمتر آن که شستن زیاد و آبکش کردن برنج به میزان زیادی از فیبر و ویتامینهای گروه B آن میکاهد و محصول را در مقایسه با برنج کته کم ارزشتر میکند.
خوب است بدانید مقدار این ویتامینها در حین شستن دو درصد افت کرده و اگر آب پخت دور ریخته شود به حداکثر مقدار افت یعنی ۱۰ درصد میرسد.
به همین دلیل برای حفظ ریز مغذیهای برنج توصیه میشود که آن را به صورت کته پخته و کمتر آبکش کنید. در مورد تهدیگ برنج هم، خشک و برشته شدنش باعث کاهش مواد نشاستهای آن نمیشود و مهمتر آن که درصد زیادی از روغن غذا در تهدیگ نفوذ کرده و آن را پرچرب و پرکالریتر از پلو میکند.
یرانی پلو و چلو است که باید در پخت آن دقت زیادی به کار برد. اما اولین نکته مهم، تهیه و انتخاب یک برنج خوب است.
تبیان
Related Images:
بازدیدها: 12