موسسه تحقیقاتی فریزر از افزایش آزادی اقتصادی در ایران خبر داد و با این حال اعلام کرد ایران در بین ۱۵۷ اقتصاد دنیا رتبه ۱۴۷ را از نظر آزادی اقتصادی بدست آورده است.
نودیها:به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، موسسه تحقیقاتی فریزر در جدیدترین گزارش خود ۱۵۷ کشور جهان را از نظر میزان آزادی اقتصادی مورد بررسی قرار داد و اعلام کرد ایران در میان ۴۰ کشور دارای وضعیت قرمز از نظر آزادی اقتصادی قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش که برپایه آمار مربوط به سال ۲۰۱۳(۱۳۹۲) تهیه شده است ایران از نظر آزادی اقتصادی نمره ۵.۴۳ را بدست آورده و در رتبه ۱۴۷ جهان جای گرفته است. رتبه ایران نسبت به سال قبل که ۱۵۲ کشور مورد ارزیابی قرار گرفته بودند تغییری نداشته است.
براساس گزارش امسال، تنها ۱۰ کشور جهان اقتصاد بسته تری نسبت به ایران دارند و ایران یازدهمین اقتصاد بسته دنیا شناخته شده است.
با این وجود وضعیت آزادی اقتصادی در ایران طی سال ۲۰۱۳ نسبت به سال قبل از آن بهتر شده است. ایران در سال ۲۰۱۲ نمره ۵.۱ را از نظر آزادی اقتصادی بدست آورده بود اما در گزارش امسال نمره آزادی اقتصادی ایران ۵.۴۳ اعلام شده است که نشان دهنده بیشتر شدن آزادی اقتصادی در ایران است.
شاخص آزادی اقتصادی بر پایه ۵ محور حجم و اندازه دولت، ساختارهای قانونی و حقوق مالکیت، نقدینگی، آزادی تجارت بین المللی، و قوانین اعتبارات، بازار کار و تجارت تعریف شده است. نمره صفر تا ۱۰ برای هر کشور در این شاخص در نظر گرفته شده است که هر چه بیشتر باشد دلالت بر آزادی اقتصادی بیشتر آن کشور دارد.
موسسه فریزر هنگ کنگ را آزادترین اقتصاد جهان معرفی کرده است. این کشور نمره ۸.۹۷ در شاخص آزادی اقتصادی را بدست آورده است. هنگ کنگ سال پیش نیز در رتبه نخست جهان قرار گرفته بود.سنگاپور با نمره ۸.۵۲ در رتبه دوم و نیوزیلند با نمره ۸.۱۹ در رتبه سوم قرار گرفته اند. سوئیس، امارات، موریتوس، اردن، ایرلند، کانادا و انگلیس به ترتیب در رتبه های چهارم تا دهم از این نظر قرار گرفته اند.
ونزوئلا نیز با کسب نمره ۳.۲۳ به عنوان بسته ترین اقتصاد جهان معرفی شده و در رتبه آخر قرار گرفته است.
برخی کشورها که آزادی اقتصادی بیشتری نسبت به ایران دارند عبارتند از: قطر رتبه ۱۳، آمریکا رتبه ۱۶، بحرین رتبه ۲۴، ژاپن رتبه ۲۶، کویت رتبه ۳۱، عمان رتبه ۵۹، فرانسه رتبه ۷۰، لبنان رتبه ۷۶، عربستان رتبه ۸۱، ترکیه رتبه ۸۲، روسیه رتبه ۹۹، چین رتبه ۱۱۱، هند رتبه ۱۱۲ و میانمار رتبه ۱۴۶.
منبع:خبرگزاری تسنیم