سیزده مانع افزایش روزی

اشتراک گذاری :

اخبار اقتصادی

عوامل نابودی برکت ‌ها

۱٫ فساد نیّت

امام علی علیه السلام می فرماید: «عِنْدَ فِسَادِ النِّیَّهِ تَرْتَفِعُ الْبِرْکَهِ»؛ [۱] هرگاه نیّت فاسد باشد، برکت برداشته می‌شود.

حضرت امام صادق علیه السلام نیز می ‌فرماید: «إِنَّ الْمُؤْمِنَ لَیَنْوِی الذَّنْبَ فَیُحْرَمُ رِزْقَهُ»؛ [۲] همانا مؤمن، نیّت گناه می‌کند، [در نتیجه] از روزی ‌اش محروم می‌شود.

۲٫ گناه و کارهای بد

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله می فرماید: «أَرْبَعَهٌ لَا تَدْخُلُ بَیْتاً وَاحِدَهٌ مِنْهُنَّ إِلَّا خَرِبَ وَ لَمْ یُعْمَرْ بِالْبَرَکَهِ الْخِیَانَهُ وَ السَّرِقَهُ وَ شُرْبُ الْخَمْرِ وَ الزِّنَا»؛ [۳] چهار چیزند که یکی از آنها وارد هیچ خانه‌ای نمی‌ شود؛ مگر آنکه [آن خانه] خراب می‌شود و هرگز با برکت و آباد نمی‌ شود: خیانت، دزدی، شراب ‌خواری و زنا.

حضرت علی علیه السلام می فرماید: «الْبَغْیُ یُزِیلُ النِعَم»؛ [۴] ستم،‌ نعمت ‌ها را نابود می‌سازد.

همچنین آن حضرت فرمودند: «مُدَاوَمَهُ الْمَعَاصِی تَقْطَعُ الرِّزْق»؛ [۵] تداوم گناه، رزق را قطع می‌کند.

آن حضرت در جای دیگر نیز فرمود: «از گناهان بپرهیزید که [وقتی] شخصی گناه می‌کند، روزی ‌اش حبس می‌شود.» [۶]

۳٫ ترک امر به ‌معروف و نهی از منکر

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: «لَا یَزَالُ النَّاسُ بِخَیْرٍ مَا أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْکَرِ وَ تَعَاوَنُوا عَلَی الْبِرِّ فَإِذَا لَمْ یَفْعَلُوا ذَلِکَ نُزِعَتْ مِنْهُمُ الْبَرَکَاتُ وَ سُلِّطَ بَعْضُهُمْ عَلَی بَعْضٍ وَ لَمْ یَکُنْ لَهُمْ نَاصِرٌ فِی الْأَرْضِ وَ لَا فِی السَّمَاء»؛ [۷] تا وقتی که مردم امر به ‌معروف و نهی از منکر می‌ کنند و یکدیگر را در خوبی و تقوا یاری می ‌رسانند، همواره در خیر و نیکی هستند؛ ولی هنگامی که چنین نکنند، برکت ‌ها از آنان جدا می ‌شود و برخی بر برخی دیگر مسلّط می ‌شوند و برایشان هیچ یاوری نخواهد بود؛ نه در زمین نه در آسمان.

۴٫ فحّاشی و دشنام به مسلمان

امام صادق علیه السلام می‌ فرماید: «مَنْ فَحُشَ عَلَی أَخِیهِ الْمُسْلِمِ نَزَعَ اللَّهُ مِنْهُ بَرَکَهَ رِزْقِهِ وَ وَکَلَهُ إِلَی نَفْسِهِ وَ أَفْسَدَ عَلَیْهِ مَعِیشَتَه‌ُ»؛ [۸] هر که به برادر مسلمانش دشنام دهد، خداوند برکت روزی‌ اش را از او می‌گیرد و او را به خودش وا می‌گذارد و زندگی ‌اش را برایش تباه می‌کند.

۵٫ داوری ظالمانه

ابو ولّاد در محضر امام صادق علیه السلام جریان یک داوری ناحقّ را نقل کرد که امام علیه السلام هم آن را نمی ‌پسندید؛ آنگاه حضرت فرمودند: «فِی مِثْلِ هَذَا الْقَضَاءِ وَ شِبْهِهِ تَحْبِسُ السَّمَاءُ مَاءَهَا وَ تَمْنَعُ الْأَرْضُ برکت‌ها»؛ [۹] در مثل این داوری و همانند آن است که آسمان، آب خود را و زمین، برکت خود را دریغ می‌کند.

۶٫ سبک شمردن نماز و نماز جمعه

در ضمن روایتی از پیامبر صلی الله علیه و آله) درباره مصیبت‌ هایی که به سبک‌ شمارندۀ نماز می‌رسد، آمده است: … امّا پیامدهای دنیویِ سبک‌ شمردن نماز عبارت است از:

الف) خداوند، برکت را از عمرش برمی‌دارد.

ب) برکت از روزی ‌اش می‌رود.

ج) سیمای صالحان را از چهره‌اش می ‌زداید.

د) هر عملی که انجام می‌دهد، پاداش نمی ‌یابد.

هـ) دعایش به آسمان بالا نمی‌رود (قبول نمی‌شود.)

و) در دعای صالحان، بهره‌ای نخواهد داشت. [۱۰]

۷٫ ناسپاسی و کفران نعمت

امام علی علیه السلام در این باره می ‌فرماید: «سَبَبُ زَوَالِ النِعَمِ الْکُفْرَانُ»؛ [۱۱] ناشکری، سبب نابودی نعمت ‌هاست.

۸٫ بی‌توجّهی به نیازمندان

امام علی علیه السلام می فرماید: «إِنَّ لِلَّهِ عِبَاداً یَخْتَصُّهُمُ اللَّهُ بِالنِّعَمِ لِمَنَافِعِ الْعِبَادِ فَیُقِرُّهَا فِی أَیْدِیهِمْ مَا بَذَلُوهَا فَإِذَا مَنَعُوهَا نَزَعَهَا مِنْهُمْ ثُمَّ حَوَّلَهَا إِلَی غَیْرِهِم»؛ [۱۲] خداوند گروه ‌هایی دارد که ـ برای سوددهی به مردم ـ نعمت ‌ها را به آنان ارزانی می ‌دارد و تا وقتی از آن نعمت ‌ها ببخشند، آنها را برایشان نگه می‌دارد. پس هرگاه از بخشش دریغ کنند، خداوند، نعمت‌ ها را از ایشان می‌گیرد و به دیگران می‌دهد.

۹٫ زنا

حضرت امام کاظم علیه السلام می فرماید: «اتَّقِ الزِّنَا فَإِنَّهُ یَمْحَقُ الرِّزْقَ وَ یُبْطِلُ الدِّینَ»؛ [۱۳] از زنا بپرهیز که روزی را می‌کاهد و دین را خراب می‌کند.

۱۰٫ دروغ

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: «الْکِذْبُ یَنْقُصُ الرِّزْقَ»؛ [۱۴] دروغ، روزی را کم می‌کند.

امام علی علیه السلام می فرماید: «إعْتِیَادُ الْکِذْبِ یُورِثُ الْفَقْرِ»؛ [۱۵] عادت به دروغ‌گویی، تهیدستی می‌آورد.

گاهی در زندگی روزمره انسان پیش می‌آید که وعده ‌هایی به همسر و فرزند خود می ‌دهد! حال جای سؤال است که آیا این وعده ‌ها (که در بعضی موارد عملیاتی نیستند) حکم دروغ را دارند یا خیر؟.

در پاسخ باید گفت: وعده دادن به همسر و فرزند دو حالت دارد: الف) وعده ‌هایی که شوهر واقعاً می ‌خواهد آنها را برآورد؛ ولی فعلاً امکانش نیست. این وعده ‌ها، قطعاً دروغ نیست. مثالِ دیگر وقتی است که مثلاً فرد در بستر بیماری است و پزشک، مرگ سریع او را پیش‌ بینی کرده و تنها خودش باخبر است؛ ولی به همسرش می‌گوید: إن‌ شاء الله وقتی خوب شدم، سالهای آتی، شما را به زیارت مکّه و مشاهد مشرّفه و کربلا می‌ برم. یا اکنون بینواست و می‌گوید: اگر وضع مالی‌ام، خوب شود، برای شما منزل مستقلی تهیه می‌کنم یا … ؛ با اینکه خیلی بعید است بتواند این وعده ‌ها را انجام دهد؛ ولی همین وعده‌ ها سبب دلخوشی و دلگرمی خانواده است و به فرضی که مرگ یا فقر پیش آید، همسر، شوهر خود را با محبّت تلقی می‌کند؛ نه کذّاب و دغل ‌باز.

ب) وعده دروغ که در کتاب ‌های اخلاقی مطرح شده است؛ [۱۶] مثل: خرید سرویس طلا برای عروسی فلان فامیل و … که قطعاً دروغ و مخرّب زندگی و اخلاق است.

۱۱٫ مال حرام

امام هادی علیه السلام می ‌فرماید: «إِنَّ الْحَرَامَ لَا یَنْمِی وَ إِنْ نَمَی لَا یُبَارَکُ لَهُ فِیهِ وَ مَا أَنْفَقَهُ لَمْ یُؤْجَرْ عَلَیْهِ وَ مَا خَلَّفَهُ کَانَ زَادَهُ إِلَی النَّار»؛ [۱۷] همانا [مال] حرام، افزایش نمی ‌یابد و اگر افزایش یابد، برکتی در آن نیست و اگر آن را انفاق کند، پاداشی نمی‌برد، و آنچه بر جای می‌گذارد، توشه‌اش به سوی آتش خواهد بود.

۱۲٫ اسراف

امام علی علیه السلام می‌فرماید: «الْقَصْدُ مَثْرَاهٌ وَ السَّرَفُ مَتْوَاهٌ»؛ [۱۸] میانه ‌روی افزایش ‌دهنده و اسراف، نابودکننده است.

۱۳٫ خواب صبحگاهی

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله می‌فرماید: «الصُّبْحَهُ تَمْنَعُ الرِّزْقَ»؛ [۱۹] خواب بامدادی، جلوی رزق را می‌گیرد.

امور دیگری که مانع خیر و برکت است عبارتند از: بخل، ندادن زکات، ندادن حقّ مسلمانان، فریب مسلمانان، فروتنی و خضوع در برابر دنیاداران، دوری از علما، علم‌آموزی ریایی، سوگند خوردن در داد وستد، بسم الله نگفتن هنگام غذا خوردن، فروش ملک، خرید از آدم کم‌بخت و کم‌ روزی، گدایی و درخواست و خوردن غذای داغ.

پی‌نوشت:

[۱]. غرر الحکم و درر الکلم، تمیمی آمری، دفتر تبلیغات اسلامی، قم، ۱۳۶۶ ش، ج۴، ص۳۲۷، ح ۶۲۲۸٫

[۲]. وسائل الشیعه، شیخ حرّ عاملی، مؤسسه آل البیت (علیهم السلام)، قم، ج۱، ص۵۸، ح ۷٫

[۳]. ثواب الأعمال، ابن بابویه، نشر شریف رضی، قم، ۱۴۰۶ ق، ص۲۸۹، ح ۱٫

[۴]. غرر الحکم و درر الکلم، ج۱، ص۱۳۱، ح ۴۸۶٫

[۵]. همان، ج۶، ص۱۲۷، ح ۹۷۷۱٫

[۶]. الخصال، شیخ صدوق، نشر جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، قم، ۱۳۶۲ ش، ص۶۲۰، ح ۱۰٫

[۷]. مشکاه الانوار، شیخ طبرسی، المکتبه الحیدریه، نجف، ۱۳۸۵ ق، ص۵۱٫

[۸]. الکافی، کلینی، دارالکتب الاسلامیه، تهران، ج۲، ص ۳۲۵

[۹]. همان، ج۵، ص۲۹۰، ح ۶؛ بحار الانوار، ج۴۷، ص۳۷۵، ح ۹۸٫

[۱۰]. بحار الانوار، ج۸۳، ص ۲۱، ح ۳۹٫

[۱۱]. غرر الحکم و درر الکلم، ج۴، ص۱۲۱، ح ۵۵۱۷٫

[۱۲]. بحار الانوار، ج۷۱، ص۴۱۸٫

[۱۳]. الکافی، ج۵، ص۵۴۱، ح ۲٫

[۱۴]. نهج الفصاحه، ابوالقاسم پاینده، نشر دنیای دانش، تهران، ۱۳۸۲ ش، ص ۳۷۳

[۱۵]. خصال، ج۲، ص۵۰۵٫

[۱۶]. ر.ک: معراج السعاده، ملاّ احمد نراقی، نشر هجرت، قم، ۱۳۷۱ ش، ص۵۷۵٫

[۱۷]. الکافی، ج۵، ص۱۲۵، ح ۷٫

[۱۸]. همان، ج۴، ص۵۲، ح ۴٫

[۱۹]. بحار الانوار، ج۷۳ ص۳۱۸٫

منبع: حوزه

منبع بازنشر : خبرگزاری دانشجو

 

برای امتیاز دادن به این مطلب اینجا کلیک کن
[کل آراء: 0 میانگین: 0]

Related Images:

Visits: 6

مرتضی - مدیر اصلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Next Post

غذاهای سنتی ایرانی

س مه 19 , 2015
سنت غذا خوردن، از ماندگارترین میراث‌های فرهنگ و تمدن ایرانیان است که همچنان، همچون یک آیین و رسم تخطی ناپذیر بجا آورده می‌شود. در ایران هیچ آیین و مراسمی وجود ندارد که در آن غذا خوردن جایگاهی نداشته باشد. عصر تکنولوژی و دنیای مدرن حتی در غذا خوردن افراد هم […]

شاید این مطالب را دوست داشته باشی

نودیها

مجله سرگرمی نودیها

ما سعی کردیم با دیگر مجله های موجود در اینترنت کمی متفاوت باشیم اینجا اگر جستجو کنید مطالب متنوع بسیاری خواهید یافت. بیش از 16000 مطلب ...